Nový úsek diaľnice D1 pod Tatrami začne slúžiť motoristom v nedeľu

05.12.2008 Poprad

Poprad 5. decembra (TASR) - Národná diaľničná spoločnosť (NDS), a. s. , otvára dnes približne 18-kilometrový úsek diaľnice D1 Mengusovce - Jánovce, ktorý začne slúžiť motoristom v nedeľu 7. decembra.
Slávnostné otvorenie sa začalo popoludní o 15. hodine ukážkami záchranných prác a prezentáciou dôsledkov dopravných nehôd.
\"To, čo dnes odovzdávame, stálo zhruba 6 miliárd korún (199,164 milióna eur), čo je prijateľná cena, \" povedal pre TASR generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Igor Choma. Dodal, že dnešné otvorenie s dôrazom na bezpečnosť motoristov má upozorniť ľudí na dôsledky dopravných nehôd, ktorých je na diaľnici oveľa menej.
Prínosom nového úseku diaľnice pod Tatrami je predovšetkým odbremenenie mesta Poprad od tranzitnej dopravy a vyššia bezpečnosť motoristov, keďže diaľnica odkloní preťaženú dopravu zo štátnej cesty I/18 medzi Hozelcom a Jánovcami. Práve tento úsek patrí k najnehodovejším.
Mikulášskym darčekom pre motoristov je II. a III. etapa diaľničného úseku Mengusovce - Jánovce s celkovou dĺžkou 25,85 km, ktorá nadväzuje na úsek Važec-Mengusovce. Nová časť diaľnice je vybudovaná v plnom profile po križovatku v Matejovciach a ďalej po Jánovce v polovičnom profile. Druhý polprofil má byť dobudovaný v budúcom roku.
Súbežne s II. a III. etapou diaľničného úseku Mengusovce - Jánovce začne slúžiť motoristom aj štvorramenná mimoúrovňová križovatka v západnej časti Popradu, ktorú stavbári pracovne nazvali Srdiečkom. Mostný objekt spája nový diaľničný úsek s cestou I/18. Problémom zostáva doprava v okolí Svitu, kde sa vytvorí po spustení diaľnice \"lievik\", keďže I. etapa úseku D1 Mengusovce - Jánovce má byť hotová v budúcom roku. Ide o úsek s dĺžkou asi osem kilometrov vrátane približne kilometer dlhého tunela Bôrik. Podľa generálneho riaditeľa NDS bude dokončený najneskôr v septembri, \"takže v roku 2009 budú mať motoristi k dispozícii 80 km komfortnej komunikácie od Ivachnovej po Jánovce\".
S výstavbou diaľničného úseku Mengusovce - Jánovce sa začalo v roku 2005, pričom celá trasa bola rozdelená do troch etáp. Dnes sa otvárajú dve z nich. Druhá s dĺžkou 6,23 km končí za križovatkou v Matejovciach. Na úseku je deväť mostných objektov a dve mimoúrovňové križovatky. Tretí úsek s dĺžkou 11,62 km sa začína pri Matejovciach a končí za Jánovcami pred obcou Spišský Štvrtok. Stavba sa začala realizovať v polovičnom profile. Vlani bola dodatkom doplnená výstavba tohto diaľničného úseku aj o druhý polprofil. V úseku je deväť diaľničných mostov a jedna mimoúrovňová križovatka.
 

Vyberte región